Building Features

The basic design of The Barbara Walters Campus Center currently includes:

  • Features that encourage and foster informal gatherings for faculty, students, and staff, both inside and outside of the campus center, such as a balcony overlooking the main atrium, outdoor patios, interior ledges, and a large flexible space on the first floor referred to as the “living room.”
  • A flexible, divisible multi-purpose space for social and academic activities, including student dances, faculty and guest lectures, meetings, and other large-scale community events, such as student recruitment, orientation, and reunion events.
  • A dedicated collaborative work space for student organizations, to be relocated from Bates.
  • A dining area featuring outdoor seating and enhanced kitchen and serving capabilities that will relocate the current functions of the Pub.
  • The Barbara Walters Gallery for exhibitions of fine art.
  • The Barbara Walters Archives and Reading Room, that will include information kiosks to view the items available in the Barbara Walters archives.
  • Sustainable features that include a green roof over a portion of the first floor, LED lighting, an efficient orientation of the building to manage solar heat gain while maximizing natural daylight, and a highly insulted exterior wall to minimize heat or cooling loss.